2009. február 22., vasárnap

Finom almatorta

Ma erre az egyszerű almás édességre esett a választásom. Ebdéjeink nagy része - főleg a hétvégi ebédek - nem telhet el valamilyen desszert nélkül. Igenám, de nem szeretném a gyerekeket állandóan csokival, krémes sütikkel tömni, így ma elővettem egy sütis szakácskönyvet, ami kifejezetten kezdő háziasszonyoknak szól (mert én még igencsak ennek tartom magam) és felütöttem.
Finom almatorta - itt nyílt ki. Gyorsan végigolvastam a receptet, hogy van e hozzá itthon mindenem. És volt. Így nekiláttunk Zsofkával.
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
125 g puha vaj, vagy margarin
125 g cukor
1 csomag van.cukor
1 csipetnyi só
citrom reszelt héja
3 tojás
200 g liszt
2 csapott teáskanál sütőpor
1-2 evőkanál tej

Kb. 5 alma

Az aromatizáláshoz: :)
2 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál víz
A tésztához a margarint magas fokozaton jól kikeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, van.cukrot, sót, és citromhéjat, és addig keverjük, míg egyenletes masszát nem kapunk.

Belekeverjük egyenként a tojásokat, majd a lisztet és a sütőport (amiket korábban összekevertünk) a tejjel váltogatva, addig míg a massza leválik a kanálról (tehát kenhető). Kikenünk egy kb 26 cm átmérőjű tortaformát és belesimítjuk a tésztát.

A tetejére az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, eltávolítjuk a magházat és a cikkeket többször hosszában bevagdossuk, majd koszorú formában a tészta tetejére tesszük.

Így mehet a sütőbe. Előmelegítve 180 fokon (kb. 3-as fokozaton) 40-50 percig sütjük (nekünk elég volt negyven is).

Végül az aromatizáláshoz a dzsmet szitán áttörjük és vízzel együtt kevergetés közben enyhén összefőzzük. Sütés után a torta tetejét azonnal megkenjük. És hagyjuk kihűlni. Végül porcukorral tálaljuk.


Kedves Komám is itt volt, így több emberen is "tesztelhettem" :) És úgy tűnik bevesszük a repertoárba :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése