2009. január 13., kedd

Vasárnapi vendégváró falatok

Drága kománkat vártuk szokásosnak mondható összeülős vasárnapi ebédre. Mivel nagy-nagy kedvence a somlóim, így nem is volt kérdés, ezt készítek neki, nekünk :)
...
A somlói ugyan egy "tojászabáló" de biztosan állíthatom, hogy megéri :). Akkora adag lesz belőle, hogy a kisebbik lányom keresztelőjén 8 felnőttön is simán kifogott.
Tehát akkor a recept:
Először is megsütök egy sima és egy kakaós piskótát. Én mindig a hagyományos Horváth Ilona-féle szakácskönyv szerint készítem (vagyis 6 tojásfejérje habbá verve, majd bele 6 evőkanál cukor, ezt percekig robotgéppel habosra verem, majd belezuttyantom a tojássárgákat, és végül alacsony fokozatra kapcsolva teszek bele 6 púpozottabb evőkanál lisztet - a kakaósba 5 ek. liszt és 1 ek. cukrozatlan kakaó). Aztán sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és kb.180 fokon szép aranybarnára sütöm. Amikor kihűlt, félbevágom (lapjában).

Következzen a vaníliás krém:
12 db tojássárgáját kikeverünk 4,5 dkg liszttel, 15 dkg cukorral és 3 csomag van.cukorral. Belekeverünk 3/4 liter tejet. Kis lángon folyamatosan keverve puding sűrűségűre főzzük. Aztán félretesszük, hogy kihűljön, utána belekeverjük a 12 db habbá vert fehérjét.

Végül elkészítjük a csokiöntetet:
15 dkg cukrozatlan kakaót, 10 dkg cukrot, 3 dkg lisztet, 1 csomag van.cukrot, és 3 dl tejet összekeverünk. Eközben felforralunk 1/2 liter tejet, végül besűrítjük kis lángon, folyamatosan kevergetve.

Az összeállításhoz szükséges még cukorszirup is. Amit 2 dl vízből és 15 dkg cukorból szoktam készíteni.

Na és akkor most már csak az összeállítás jön (én abban a tepsiben szoktam, amiben amúgy is sütöttem a piskótát):
- fehér piskóta
- rászórva kb 10 dkg darált dió
- belocsolgatni a cukorszirup felével
- vanília krém 1/3-át rásimítani
- kakaós piskóta
- vanília krém 1/3
- fehér piskóta
- 10 dkg darált dió
- cukorszirup
- az összes maradt vaníliás krém (kb 1/3 :) )
- és végül a tetejére a kakaós piskóta másik fele

Ezt így alufóliával lefedve beteszem a hűtőbe egy éjszakára, és másnap üvegedénybe kanalazgatom, ráöntöm a csokiöntetet, tejszínhabot nyomok a tetejére, és megszórom csokidarával.

Nagyon megéri vele pepecselni, mindig a csodájára járnak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése