2009. március 3., kedd

Tejfölös-gombás pulykamell falatkák, nokedlivel

Hívják (azt hiszem) Bakonyinak, Tejfölösnek (lakodalmakon hallottam így). De én nem nevezném inkább ilyen hivatalos néven, mert nem végeztem semmiféle kutatómunkát ezügyben. Lehet, hogy a Bakonyit pl. teljesen másként készítik. Sőt, biztos.

Azért leírom, hogy nálunk hogy készül az ilyen husi.

Most friss pulykamellből készítettem, de természetesen szoktuk sertéshúsból is enni.

Egy nagy fej hagymát apróra összevágok. Felkockázom a húst. Beleteszem a már üveges hagymába, összekeverem, pirosaranyat teszek rá. Só, bors. Felöntöm vízzel, és fedő alatt elkezdem főzni. Eközben előkészítem a gombát. Azt is összevagdosom. Én most csak a gombáim szárát használtam fel erre a célra, mert a kalapkákkal más tervem van :)

Amikor a husi még nem egészen puhult meg, hozzáöntöm a gombát és fedő alatt tovább főzöm. Ilyenkor szoktam beletenni esetleg tárkonyt, vagy majorannát, de ez ma ki is maradt, mert elfelejtettem :)

Végül, amikor már minden kész kicsit fedő nélkül is hagyom rotyogni. Beleöntök tejfölt, vagy tejszínt, és egyszer összerotyogtatom :)

Ma nokedlit csináltam hozzá. Pedig már majdnem lustaháziasszonyt "játszottam". Feltettem forrni vizet. Gondoltam, hogy majd dobok bele tésztát. Mert az gyors. Csakhogy én a tejfölös husit a legeslegjobban nokedlivel szeretem :) így győzött a poci a józanész felett :) Amíg a víz el nem kezdett forrni gyorsan egy tálban összekevertem a hozzávalókat (liszt, (ízlés szerint); 1 tojás, só, és annyi víz, hogy nyúlós nokedlitészta legyen). Aztán beleszaggattam a vízbe, kimertem, és hideg víz alatt kicsit lezuhanyoztam. Így nem tapad össze.

5 megjegyzés:

  1. Szerintem is bakonyi...És finom, látszik!

    VálaszTörlés
  2. Én is bakonyit készítettem ma, én szelet húsokat sütöttem hozzá elő, de az is pulyka volt! :)) Nagyon jól néz ki! :))

    VálaszTörlés
  3. Én is szeleteket készítek, de amióta kicsiny lánykáim is aktív fogyasztók, azóta így készítem, könnyebb egyedül majszolniuk :)

    KÖSZÖNÖM :)

    VálaszTörlés
  4. ezt fogom ma ma készíteni ínycsiklandozó még ránézni is

    VálaszTörlés