2009. május 21., csütörtök

Egy rizsfelfújt új élete

Mostanában nem vagyok formában a konyhában. Először is: hetente legalább két dolgot összetörök (poharat, ikeás üveg fűszertartót, kávétartót...). Nem dühönben, dehogy, valahogy most ilyen ügyetlen időszakom van.

Aztán: sokszor elkezdek sütni-főzni valamit, és mire a végére érek, már köze sincs ahhoz, amit szerettem volna. És nem azért mert én ilyen fantasztikus gasztrotündér vagyok, dehogy :) hanem mert ilyen ügyetlenke vagyok :D

Ma pl. rizsfelfújt volt a terv. Előre bocsátom, hogy életemben talán egyszer készítettem tejberizst is, mert nekem az is olyan misztikus dolognak tűnik.

Előkaptam a jól bevált Horváth Ilona szakácskönyvemet, és nekikezdtem:

12 dkg rizst feltettem 1/2 liter tejjel és 1 dl vízzel, 5 dkg cukorral főni. Amikor már jól forr, félre kell húzni a tűzről, és hagyni, hogy a rizs magába szívja a tejet. (Na én itt rontottam el, először túl korán vettem le - kicsit hülyén volt megfogalmazva a recept - aztán a rizs már félig megpuhult, amikor újra alágyújtottam. Az egész egy nagyon híg tejberizs lett - itt már sejtettem, hogy ez döglött ötlet, de azért megpróbáltam :)

2 tojás sárgáját kikevertem 5 dkg cukorral, 2 dkg vajjal. Ezt hozzákevertem a rizshez. Majd következett a 2 tojásfehérjéből felvert hab is. Az így összeállt (nekem extra híg :D) masszát beleöntöttem egy kikent, édes morzsázott :D kuglóf formába, és betettem a sütőbe, szépen meg is pirult, de amikor kiöntöttem volna a formából, az egész szétesett, így kanalas édesség lett, bár annak így is nagyon finom.

Csokimártást készítettem hozzá: 1/2 l tejet kikevertem 2 tojássárgájával, 5 dkg cukorral, 1 kávéskanál lisztet is tettem bele, 1 csomag van.cukrot, 2 dkg kakaót. Ezt mártás sűrűségűre főztem, folyamatosan keverve, alacsony lángon. Majd amikor elkészült, a tűzről lehúzva tettem bele még 1 dkg vajat.

Azért nem adom ám fel, fogok én még csodás rizsfelfújtat készíteni :)

4 megjegyzés:

  1. Sose bánkódj! Valami lehet a levegőben, mert én is bénázom... Tegnap szénné égettem egy tál epret, ma remélem sikerül, az aminek lennie kellene...

    VálaszTörlés
  2. Vannak ilyen napok mindenkinél...Ne bosszankodj-kanalasan is fini lehetett!!

    Én apránként adagolom a tejberizshez a tejet, úgy nem lesz híg...Ha nem veszed tolakodásnak, nálam megtalálod, nagyon sokszor készítem, mert a gyerekek egyik kedvence.

    VálaszTörlés
  3. szepyke: köszönöm a bátorítást :) Épp az imént olvastam be Hozzád. Olyan jókat kuncogtam.

    Trinity: dehogy veszem tolakodásnak. Látod? Mindig megnézem a blogokat, mielőtt valami ilyesmihez kezdek (köztük a Tiédet is), de ma ez olyan hirtelen fellángolás volt, hogy csak a könyvig jutottam.
    Megyek is leskelődni :)
    KÖSZI

    VálaszTörlés
  4. Nah, megírtam a posztot, ha érdekel, nézd meg nálam a szepsegtar.blogspot.com -on... Csak, hogy lásd, nem veled van a baj, ma velem is gond van! :-)

    VálaszTörlés