2009. május 20., szerda

Töki pompos - "pizza szlovák módra" :)

Amikor jó sok éve meghallottam ennek az ételnek a nevét, jót kacagtam. Utánaolvastam, hogy mi is ez, és a látvány, már az is nagyon étvágygerjesztő volt. Aztán teltek az évek és sokszor eszembe jutott, hogy milyen jó lenne elkészíteni. Ma végre tett is követte az elgondolásomat.

Vacsorára készítettem, mivel tudtam, hogy az én DrágaJóUram farkaséhesen fog hazaérni egy egésznapos fejtágításról.

Megfőztem 2 kisebb krumplit. Majd szétnyomkodtam villával.

Közben 0,5 dl tejbe tettem egy jó csipetnyi cukrot, és felfuttattam benne 2,5 dkg élesztőt.

1/2 kg lisztet összegyúrtam az összenyomott krumplival, az élesztős tejjel, 1 teáskanálnyi sóval, 1/4 dl olajjal és 2 evőkanálnyi tejföllel. Letakartam és meleg helyen kelesztettem egy órán keresztül.

Közben előkészítettem a tejfölt (fokhagymát reszeltem bele), a hagymát (felkarikáztam), és szalonna helyett sonkát és kolbászt kockáztam össze.

Amikor a tészta megkelt kinyújtottam és egy átlagosnál nagyobb méretű tepsibe tettem, amit előtte kicsit megkentem olajjal. Villával megszúrtam több helyen és 220 fokos sütőbe tettem.

Pár perc elteltével kivettem, megkentem a tejföllel, megszórtam a sonkával és kolbásszal. Ráömlesztettem sok-sok hagymát és végül reszelt sajt került a tetejére.

Visszatoltam a sütőbe és addig sütöttem, míg a teteje elkezdett szépen aranybarnává válni.

Míg sült, mosogattam, és becsuktam a szemem egy pillanatra. Az illatáról hirtelen eszembe jutott:

- Vörösmarty tér: Karácsonyi vásár

- Budai Vár: Mesterségek ünnepe

- Balaton: Borfesztivál

Azt hiszem ezzel sokmindent elárultam.
El is fogyott vacsira az egész :)

3 megjegyzés:

  1. Felvettem a kipróbálandók közé!!Nagyon jól hangzik....
    Még krumplisan nem csináltam-a langallónál megrekedtem:))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki! Mi is imádjuk! :))

    VálaszTörlés