2009. április 7., kedd

Rétes - olyan igazi"féle" :)

Mondtam ma délután KedvesFérjemuramnak: "Téged az asszonykád nagyon szeret."

Majd kivonultam a konyhába csendesen, és nekiláttam. Igen, az IGAZINAK :)

Felütöttem Horváth Ilona szakácskönyvét, amihez ilyenkor mindig bátran nyúlhatok. Nem mertem elsőre 50 dkg lisztből készíteni, így megfeleztem az adagokat.

25 dkg réteslisztbe tettem 1 evőkanál olajat, kicsit összemorzsoltam, majd beleöntöttem 2 dl sós vizet. Gyúrtam, gyúrtam, és tettem még hozzá lisztet, annyit, hogy ne tapadjon, de legyen ruganyos, könnyű a tészta. Amikor sikerült összedolgoznom, letakartam, és pihentettem 15 percig. Közben elkészítettem a túrótölteléket. 30 dkg túrót kikevertem 3 evőkanálnyi cukorral, 1 evőkanálnyi tejföllel, egy tojássárgájával, 1 cs. van.cukorral. Majd felvertem a tojás fehérjét, és azt is beleforgattam. (Citromhéjat is reszeltem bele).

Az asztalra egy tiszta terítőt tettem, enyhén liszteztem, rátettem a tésztacipót, ami addig lefedve pihent, és kinyújtottam kicsit, utána pedig elkezdtem a kezemmel húzni, és húzni.... olvastam, hogy a rétes tésztája akkor jó, ha alátéve egy szerelmes levelet, el lehet olvasni, így húztam, és húztam tovább. Amikor már elérte a kellő vékonyságot, leszedtem a széleit, meglocsoltam olajjat, meghintettem darával, és beletettem a túrótölteléket. Végül a terítő segítségével feltekertem, és mehetett is a tepsibe, amit korábban jó alaposan kikentem olajjal.

180 fokon sütöttem, kb. 25 percig. Kivéve még forrón porcukroztam és felszeleteltem.

Hát ilyen az, amikor egy asszony úgy igazán szeret :D

6 megjegyzés:

  1. Szia!

    Ehhez tényleg nagy szeretet kell!Én csak "lustán" tudok szeretni,mert nem tudom,hogy kell kézzel húzni,soha nem láttam,nem tapasztaltam.Nagyon szép a kép és biztos finom volt a szeretetrétes.

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok!!!Türelmes vagy nagyon és ügyes!!!!

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Olvasom a profilodban, hogy Nógrádban éltek. Én a Börzsöny-vidékéről származom, de az ország másik végébe költöztem férjhez menésemmel.

    Rétes: évekkel ezelőtt készítettem utoljára, én is tojás nélkül csinálom.
    Ügyes vagy!!

    VálaszTörlés
  4. Boldog Húsvétot kívánok neked!

    VálaszTörlés
  5. Hát... BÁTOR vagy és MERÉSZ!!! Nálunk a pereputtyban ez 2 emberes meló!!! Gratulálok, csodás lett a rétes!Gergő igazán szerencsés férj: tűzrőlpattant csodálatos felesége van! Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés