2010. április 22., csütörtök

Első gyros próbálkozásom

Sokszor emlegetjük Drága Férjecskémmel, hogy egy valami hiányzik a zajos fővárosból. Ez pedig nem más, mint a kedvenc falatózóhelyeink, a kedvenc ízeinkkel.

A számítógépemen elég sok recept van, a legtöbbjük csak várja és várja, hogy egyszer elkészítsem. Ilyen a gyros pitával is :)

De tegnap, valami hirtelen ötlettől vezérelve nekiláttam. /Ezekután Férjecském becsukott szemmel ette az első falatokat, és azt mondta, hogy olyan, mintha kedvenc pesti török éttermünkben lennénk :)/

És akkor ahogy készült:
Először is aZuram odaállt a már sokat említett - Kedves Nővérkéméktől kapott - elektromos grill mellé, és a filézett csirkemelleket jó alaposan bekente olajos, fűszeres, fokhagymás páccal. Majd a grillre pakolva, fedő alatt, kis vízzel nyakonötve puhára párolta. Amikor megpuhult, fedő nélkül pirította még, végül szép, vékony szeletekre vágta.

Közben én elkészítettem a pitákat. A megadott mennyiségből 5-6 darab lett, és mivel az első - kisérleti - adag nagyon hamar elfogyott, gyorsan begyúrtam mégegyet :)
Tehát összegyúrtam 30 dkg lisztet, 2 dkg élesztővel, 1,5 dl vízzel és egy csipet cukorral. Amikor már a massza viszonylag összeállt, szórtam még bele egy kiskanál sót és két evőkanál olajat.
Pihentettem kb. fél órát majd szétosztottam egyenlő golyóbisokra, egyenként kinyújtottam őket, és 210 fokon kb 10 perc alatt megsütöttem.

Zöldségeket szeleteltem. Épp, ami volt itthon: paradicsom, uborka, lilahagyma, és sajt. Ezeket összekutyultam, és sóztam.

Végül pedig elkészítettem a joghurtos öntetet is. Két pohár joghurtba belekvertem 3 gerezd fokhagymát lereszelve, sóval és borssal ízesítettem, egy kiskanálnyi mustárt is tettem hozzá.

Úgy tálaltam, ahogy a kedvenc helyünkön is szokták, Rizzsel, zöldségekkel, pitával :) Ez a recept bekerült a kedvencek közé :)



1 megjegyzés:

  1. Ötlet és recept lekoppintva, és nagy sikere lett az én első gyros-omnak is. Köszi a sok-sok útmutatást!:))

    VálaszTörlés