2010. április 13., kedd

Arany galuska - először, de nem utoljára

Az aranygaluskát nagyon szeretem, mégsem készítettem még soha. Ez az egyik olyan étel, amit még a menzán is fincsire készítettek. Találtam a desszert.eu-n egy jó kis receptet, ki is próbáltam és hmmm, el is ájultam, hogy ilyet én is tudok csinálni, és el is készítettem:

Hozzávalók (6 adaghoz)
A tésztához:
250 g liszt (BL55)
25 g porcukor
25 g vaj
20 g élesztő
3 g só
1 db egész tojás
110-120 ml tej
1 db citrom héja

A vaníliasodóhoz:
750 ml tej
1 db vaníliarúd belseje
4 db tojássárga
50 g cukor
40 g lisztkevés rum

A szóráshoz, kenéshez:
110 g darált dió
90 g kristálycukor
olvasztott vaj

A tészta hozzávalóit összegyúrtam (persze előtte az élesztőt felfuttattam a tejben), majd 30 percig pihentetjük. Miután megkelt a tészta, kinyújtottam és pogácsaszaggatóval kiszaggattam úgy, hogy ne legyen maradék (tehát nem kerek tésztácskákat kaptam, hanem inkább "holdszerűt'.)
A kiszaggatott tésztadarabokat megkentem olvasztott vajjal, majd beleforgattam a cukorral összekevert dióba. Az így kapott diós tésztákat egy kerek, kivajazott, lisztezett tortaformába rendeztem, újabb fél órát pihentettem, majd a forró sütőben kb 30 perc alatt szép, aranybarnára sütöttem.

A sodót eközben elkészítettem. A cukrot a liszttel összekevertem, hozzáadtam 100 ml tejet, és a tojások sárgáját. A maradék tejet feltettem főni, majd forráskor hozzáöntöttem a tojásos keveréket és besűrítettem.
Végül, amikor minden elkészült, tálaltam:


1 megjegyzés:

  1. The good of slot machines, the bad of casino - DrmCD
    Slot Machines. Have 성남 출장안마 you ever 광명 출장마사지 dreamed of an adventure in the casino industry? You are ready for the 진주 출장안마 thrills 김포 출장샵 of playing on your own, and 남원 출장안마

    VálaszTörlés