2010. január 13., szerda

Egy lusta gasztroblogger naplója: avagy elkésett karácsonyi receptek

Igen, lusta voltam, vagyok. Nem is tudom mi van velem, de nem esik jól írni. Éljük az átlagos hétköznapjainkat. Eszünk is persze, de valahogy eszembe sem jut feljegyezni a dolgokat. Talán idén már visszatérek régi "énemhez" :)

Ja, és még el nem felejtem: Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a karácsonyi, újévi jókívánságokat, természetesen én is kívánok minden Kedves Olvasómnak csupa jót erre az évre. Egészséget, nyugalmat, szeretetet :) és tényleg minden szépséget :)

Hát akkor összeszedem magam, és leírok egy-két receptet még Karácsonyról :)

Pl. itt van elsőként a mézes puszedli. A receptet még jó régen a nlcafe Sütik képpel fórumáról lestem, és ha jól emlékszem Bilonka volt az a felhasználó, aki volt olyan kedves és megosztotta a fórum olvasókkal ezt a fantasztikus mézest.

Így készül:

3 tojás sárgáját és 1 egész tojást kikeverünk 15 dkg porcukorral. 25 dkg mézet és 5 dkg zsírt meglangyosítunk, hogy folyós legyen. Én egyben tettem be őket picikét a mikróba. A folyós mézet + zsírt is a nagy tálba öntjük a tojásos keverékhez. Belekavarunk 4 evőkanál tejfölt és a fűszereket, tetszés szerint. Én tettem hozzá 2 teáskanál vaníliás cukrot, másfél teáskanál őrölt fahéjat, fél teáskanálnyi őrölt szegfűszeget, és ugyanannyi őrölt gyömbért. 60 dkg liszthez hozzákeverünk 2 teáskanál szódabikarbónát, utána ezt a lisztet hozzádolgozzuk a kikevert folyékony alkotórészekhez.

A tésztát betesszük pihenni a hűtőbe. Másnapra kellően szilárd, formázható lesz! Én tegnap gyúrtam, ma délután sütöttem. A sütés: golyócskákat formálunk. Viszonylag egyformák lesznek, ha egy teáskanállal szedegetjük a tésztamasszát. Rövid idő alatt megsül. (170 fokon kb. 10 perc)

A kimaradt 3 db tojásfehérjéből habot verünk, 25 dkg porcukorral tovább verjük. Most lehet a habba a forró puszedliket beleforgatni, utána sütőpapírra szedni, szárítani.

Beiglim:

Szintén nlcafe-s szerzemény. Andi osztotta meg velünk ezt a csodás, képekkel ellátott receptet. Már négy éve készítem ezalapján a recept alapján. Mindig nagy a sikere.

Mutatom (eredeti receptleírás ez is):
A receptből 6 db fél kilós beigli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
90 dkg liszt
25 dkg margarin
12.5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2.5 dkg élesztő
2 db tojássárgája
1 dkg só
1dl hideg tejszín és hideg tej, annyi,hogy a tészta kemény legyen.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. Apukám mindig elöző nap elkészíti és betölti a bejgliket és csak másnap süti.
A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a beigli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hüvős helyen de nem hütőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.
És csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszúrkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos,hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.
Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez )
0,5 l víz
70 dkg mák vagy dió
50 kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa
mazsola, örölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi örölt pírított szegfűszeg.
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni és összekeverni a további hozzávalókkal. Hagyni kell kihűlni, célszerű előző nap elkészíteni.
Készítettem három mákosat, és három diósat. A mákosról sajnos nem tudott élvezhető kép készülni, mert elfogyott, mire észbekaptam :D

Folyt.köv.

2 megjegyzés: