2009. december 1., kedd

Végre sikerült - Rizskoch

Marmalade blogján akadtam erre a receptre. Mivel nem volt itthon narancsom, így "natúr" változatban készült.

Volt már egy próbálkozásom anno ezzel a fincsiséggel - egy másik recept alapján. De akkor poharas nyalánkságként végezte :) mert nem volt szeletelhető egyáltalán.

Ez viszont!!!!! Fúú, olyan lett, amilyennek lennie kell. Komám javaslatára csokiöntet is készült hozzá, így már nekem is jobban csúszott. :D

A recept pedig, ahogy Marmalade-nál láttam - onnan bemásolva és kihagyva, amiket nem tettem bele:

Hozzávalók:

1 bögre (2,5 decis) rizs,
4 dl víz, 5 dl tej,
4 tojás, 15 dkg cukor,
3 evőkanál liszt.
A rizst átöblítem, és nagyjából dupla mennyiségű vízben (4 dl) felteszem főni. Először felforralom, majd alacsony hőfokon puhítom. (Egyszer-kétszer óvatosan átkeverve.) Amikor a rizs a vizet alaposan magába szívta felöntöm a tejjel, ízesítem a narancs reszelt héjával, egy evőkanál cukorral . Addig főzöm amíg a rizsszemek megpuhulnak és a rizs a tejet is magába szívja. Amikor elkészült félre teszem hűlni.

A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verem, a tojások sárgáját pedig a cukor másik felével.

A kihült rizshez hozzákeverem a cukros tojássárgáját, beleforgatom a tojások felvert habját. Óvatosan átkeverem, majd megszórom néhány evőkanál liszttel. Ismét átkeverem.

Vajjal, liszttel kikent kerek tepsibe öntöm. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 30 perc alatt megsütöm.Házi készítésű feketeszedres-őszibarack lekvárral kínáltam.

Marmalade! Köszönöm a receptet, kipróbálom narancsosan is!

2 megjegyzés:

  1. Azt a betyárját, ez de jól néz ki!
    És mi újság kérem a karácsonyi készülődéssel????

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Szeretnélek meghívni egy szavazásra, de nem akarom kommentben belinkelni (az kicsit spam-es lenne). Ha írsz egy emailt a címemre, akkor megírom a részleteket. Köszönöm!

    Üdv,
    Nelli

    VálaszTörlés