2009. október 16., péntek

Ananászos lepénykék - Stahl Judit recept

Épp Drága Komámat vártuk vacsira. Tudom, hogy nagyon szereti az ananászt, így valami ilyesmi fincsiségben gondolkodtam.

Azért azt hozzáteszem a történethez, hogy engem fenyegetéssel sem tudnának rávenni arra, hogy akár egy ananászos édességet is magamhoz vegyek. Egyszer nagyon régen történt, hogy egy nagy-nagy gyermekkori szerelmem szülinapi buliján, vagy zsúrján vettem részt (kb 5-6 éves lehettem :) ) Amikor a tortára került sor, én mit sem sejtve nagyot haraptam belőle. És ekkor....

... valami "roppant" a fogam alatt, amitől kirázott a hideg és a hajam is majdhogynem égnek állt :) Na hát igen, ez volt az ananász, apró kockákra vágva, benne a tésztában, telis-tele. Jó kislányként magamba tuszkoltam azt az egy szeletet, aztán köszönöm, de nem kértem többet. És ez a "vonzalom" azóta is tart.

Na de nagyon elkanyarodtam. ŐK szeretik, akkor egyék csak nyugodtan :)

Kinyitottam egy Stahl Judit könyvet, és ezt találtam:
Ananászos lepények

3 dkg vaj

1 evőkanál méz

1 doboz ananászkarika konzerv (12 karikás)

25 dkg leveles tészta

kevés liszt a deszkára

2 evőkanál porcukor

1/2 teáskanál őrölt fahéj

2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendió (na én nem frissen reszeltem)


A sütőt előmelegítettem 230 fokra. Sütőpapírral kibéleltem egy tepsit.


Kis lábosban felmelegítettem a vajat, majd a tűzről levéve hozzákevertem a mézet.

A tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtottam, majd a megmosott és lisztbe mártott konzervesdoboz segítségével 12 lepénykét szaggatok. Egy kisebb átmérőjű pohárral is megnyomkodom a lepényeket, így szegélyük is lesz. Villával kicsit megszurkálom itt-ott, hogy ne púposodjon majd fel sütéskor.

Minden lepényt a tepsibe teszek, rápakolok egy-egy ananaászkarikát, megkenem a mézes vajjal, és 15 percre a sütőbe teszem.

Amikor kész, még forrón megszórom az fahéjas, szerecsendiós porcukorral.

Azt mondták fincsi volt. El kell hinnem nekik, mert én bizony meg nem kóstoltam :)

3 megjegyzés:

  1. Kukk be hozzám, vár valami!:)

    VálaszTörlés
  2. Ilyet én is sütöttem, és imádjuk!HA ejtesz a karikák szélén egy kis bemetszést akkor levelesedik is!:O)

    VálaszTörlés
  3. Pont tegnap néztem azt a régi videót amelyben Stahl Judit ilyet készít. Egyszerű édesség! :)

    VálaszTörlés