2009. április 19., vasárnap

Egy piskóta újjászületése :)

Az egész úgy kezdődött, hogy gyümölcstortát szerettem volna készíteni. Meg is sütöttem a piskótát, egy kerek formában, szép is lett. De amikor már hidegen elkezdtem félbevágni, a belseje majdnem szétesett. Nagyon mérges lettem, mert sosem szokott így kinézni a piskótám - jellemző, hogy akkor viszont mindig beüt valami, amikor várunk Valakit.

Aztán a mérgem elszállt viszonylag gyorsan, és megszületett az új desszertötletem. Régen egy ilyen cafrangos piskótát biztos simán kivágtam volna a kukába, de most nem ezt tettem. :)

Fogtam egy üvegedényt, az aljára beletépkedtem piskótadarabokat, ráöntöttem egy főzős van.pudingot, amit összekevertem narancskockákkal, erre rátettem megint egy régeg piskótát, majd erre megint egy kis pudingot, és narancsszeletekkel, meggyszemekkel díszitettem. Végül leöntöttem színtelen tortazselével, így torta is lett, meg nem is, viszont mindenképp gyümölcsös - ahogy kívántam már napok-hetek óta :)

2009. április 7., kedd

Rétes - olyan igazi"féle" :)

Mondtam ma délután KedvesFérjemuramnak: "Téged az asszonykád nagyon szeret."

Majd kivonultam a konyhába csendesen, és nekiláttam. Igen, az IGAZINAK :)

Felütöttem Horváth Ilona szakácskönyvét, amihez ilyenkor mindig bátran nyúlhatok. Nem mertem elsőre 50 dkg lisztből készíteni, így megfeleztem az adagokat.

25 dkg réteslisztbe tettem 1 evőkanál olajat, kicsit összemorzsoltam, majd beleöntöttem 2 dl sós vizet. Gyúrtam, gyúrtam, és tettem még hozzá lisztet, annyit, hogy ne tapadjon, de legyen ruganyos, könnyű a tészta. Amikor sikerült összedolgoznom, letakartam, és pihentettem 15 percig. Közben elkészítettem a túrótölteléket. 30 dkg túrót kikevertem 3 evőkanálnyi cukorral, 1 evőkanálnyi tejföllel, egy tojássárgájával, 1 cs. van.cukorral. Majd felvertem a tojás fehérjét, és azt is beleforgattam. (Citromhéjat is reszeltem bele).

Az asztalra egy tiszta terítőt tettem, enyhén liszteztem, rátettem a tésztacipót, ami addig lefedve pihent, és kinyújtottam kicsit, utána pedig elkezdtem a kezemmel húzni, és húzni.... olvastam, hogy a rétes tésztája akkor jó, ha alátéve egy szerelmes levelet, el lehet olvasni, így húztam, és húztam tovább. Amikor már elérte a kellő vékonyságot, leszedtem a széleit, meglocsoltam olajjat, meghintettem darával, és beletettem a túrótölteléket. Végül a terítő segítségével feltekertem, és mehetett is a tepsibe, amit korábban jó alaposan kikentem olajjal.

180 fokon sütöttem, kb. 25 percig. Kivéve még forrón porcukroztam és felszeleteltem.

Hát ilyen az, amikor egy asszony úgy igazán szeret :D

2009. április 5., vasárnap

Tepsis csirkecomb krumplipürével

Tepsis hús - Biztos minden családban vannak ételek, aminek vannak nevei. Na ez most hülyén hangzik, (hiszen minden ételt hívnak valahogy) de úgy értem, hogy olyan neve, amit az adott családban mindenki tud, hogy az micsoda. Mert pl. ez a hús lehetne magyaros sültcsirke...stb. De NEM, nálunk ez simán A TEPSIS HÚS. Amíg kislány voltam, szülinapokon, névnapokon, és egyéb családi ünnepeken gyakran ez volt a menü. Az ok egyszerű, apum nagy kedvence. Bár ő leginkább karajból szereti, én mégis szoktam csirkéből is készíteni, mint ahogy ezt ma is tettem.

Nagyon egyszerű az elkészítése:

Megmostam a combokat (most egészben sütöttem, nem volt kedvem szétszedni). Egy tepsibe olajat öntöttem, belepakoltam a mindkét oldalán megsózott combokat. Borsoztam. Egy nagy hagymát felszeleteltem. A husikra, és közéjük pakoltam. Fokhagymát ugyanígy. Megszórtam a combokat Magyaros fűszerkeverékkel. Szalonnát tettem közéjük. A tetejükre nyomtam egy kis pirosaranyat. Felöntöttem egy kevés vizzel és alufóliával letakarva kb 200 fokon egy jó órát sütöttem, utána amikor a husi már puha, omlós, még fólia nélkül visszatettem pirulni. Végül krumplipürével és savanyúval tálaltam.

2009. április 3., péntek

Sóska tócsnival

KedvesFérjemuram tegnap hazaállított egy óriás zacskónyi friss sóskával. Hogy én mit éreztem??? Elkeseredettséget. Egy: még életemben nem készítettem. Kettő: azt hiszem annyira nem is szeretem.

Nem volt mit tennem, leültem az internet elé, és megkezdtem szokásosnak mondható kutatómunkámat. Végül a sok ügyes, szép, gusztusos recept elolvasása után, felbátorodva a konyha felé vettem az irányt. Amikor "pucoltam" a sóskát, még el sem tudtam képzelni, hogy ebből mi fog kisülni :)

Mikor minden levelet előkészítettem és lemostam, egy késsel felszeleteltem, mint egy hagymát, vagy mint, amikor a petrezselyemzöldet vágom a petrezselymes krumplihoz.

Egy edénybe olajat tettem, rádobtam a leveleket, és jól összekotyvasztottam, rátettem egy fedőt, és pár perc a latt pépesre főztem. Végül 3 evőkanálnyi tejföllel, és 3-4 evőkanálnyi cukorral még összeforraltam. Az eredmény: Férjecském szerint Fantasztikus :) és Krémes. Én hiszek Neki, mert általában azt is megmondja, minden szívbaj nélkül, ha valami elég sz*rul sikerül :) Hát kéremszépen, így jár az, aki kezdő háziasszonyt vesz feleségül. :) Így együtt kell át(ennünk)élnünk a próbálkozásaim "végtermékeit".

Tócsnit sütöttem hozzá: lereszeltem krumplit (kb. fél kilónyit, de nem mértem le), tettem bele két tojást, egy evőkanálnyi lisztet, sót, borsot, két gerezd fokhagymát lereszelve, és miután jól összekevertem forró olajban kisütöttem.

Hű, olyan fincsi volt. Így még a sóska is be"csúszott" ügyesen! :) Azt hiszem, már szeretem.

Ennek köszönhetően ma délután a veteményes kertünk is gazdagabb lett egy pár sóska"sorral". :)

2009. április 2., csütörtök

Almás-diós rétes

A rétes szintén egy olyan étel, édesség, ami miatt a KedvesFérjem már egy jó ideje rágja a fülemet. Na persze neki az lenne AZ IGAZI, ha az asztalon húzigálnám :) de ez majd a következő lépés lesz.

Végül azért ezzel a változattal is igen nagy sikert arattam Nála :) A tésztáját én gyúrtam, és nyújtottam, tehát NEM BOLTI :)

Rengeteget rétes receptet, fórumot, ajánlást végigolvastam, mire eljutottam egyik kedvenc oldalamhoz, ahonnan már korábban is többször ötleteltem. És mennyire jó, hogy ide vetődtem :) Itt ugyanis találtam egy olyan-de olyan receptet, amitől a konyhámban igazi régi "nagymamasütiillat" lengedezett :)
Almás-diós rétes a becsületes neve, és a videó segítségével tényleg gyerekjáték az elkészítése.

Ajánlom hozzám hasonló kezdő háziasszonyoknak! A siker garantált!